maanantai 25. kesäkuuta 2012

Väkivaltaisia skenaarioita

HS:n uutisessa vanhoista Helsinkiä koskeneista valtaussuunnitelmista ei sinänsä tietenkään ole mitään erityistä. Kaikenlaisia suunnitelmia kuuluukin työnsä tunnollisesti hoitavissa esikunnissa olla.

Samaa aihetta sivuaa YouTubesta sattumoisin silmiin osunut Taistelukenttä-video. Kun aluksi on näytetty, miten kaunista maata ollaan puolustamassa, aletaan kuvittaa skenaariota, jossa jännitys Itämeren alueella kasvaisi ja eskaloituisi lopulta väkivallaksi.

Aivovoimisteluna voi miettiä, millainen pääkaupunkiin kohdistuva strateginen isku tänään olisi.

Oletan videon Puolustusvoimien opetuskäyttöön tuottamaksi, ja siinä näytetään myös niitä puolia, joiden vuoksi sota ei ole leikkiä. Kai sotilaiksi koulutettaville opiksi tilanteista, joissa on pysyttävä toimintakykyisenä vaikka ympärillä tapahtuu asioita, jotka saavat normaalin ihmisen shokkiin. (Vielä enemmän siihen puoleen keskittyy video Tulikaste.) Aikanaan 80-luvulla ei ollut videoita, oli vain se hintelä va-kersantti, joka karskiutta tavoitellen luennoi kuinka se on miehet karu paikka kun veistätte puukolla lihaanne pois saadaksenne palavan fosforin irti.

Kokemuksistaan suurvallan merijalkaväen upseerina kirjoittanut Nathaniel Fick kertoi, että yhtenä oppiaineena oli killology, joka samoin valmisti säilymään toimintakykyisenä kammottavissa tilanteissa.

2 kommenttia:

jeejee kirjoitti...

Hesarin löytämistä valtaussuunnitelmista tuli lähinnä mieleen että mahtoiko kylmän sodan osapuolten kassakaapista löytyä lainkaan sellaista skenariota jossa Suomea EI olisi valloitettu maailmanpalon alkaessa?

Mika kirjoitti...

Enää muista niin tarkkaan, mutta eikäs Suomi ollut strategisesti lähinnä toisaalta lyhin reitti Atlantin rannikolle ja toisaalta Itämeren pohjoisranta.