lauantai 7. heinäkuuta 2012

Taivaan tuli

Alkaa tuntua, että joka toinen Afganistanissa palvellut brittisotilas on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan. Paul Grahamen Fire Strike 7/9 näyttää olevan mielenkiintoisimmasta päästä.

Jalkaväen mukana liikkuva JTAC eli Joint terminal attack controller johtaa ilmaiskuja siinä missä muu tulenjohto perinteisiä kenttätykistön ja heitinten tulta.

Modernin suurvalta-armeijan käsittämätön tulivoima, jota JTAC käyttelee. Toiminta-alueen yläpuolella kaartelee tilanteen, saatavuuden ja tarpeen mukaan A-10, F-15, Hornet, F-16, Harrier, B1, Predator-lennokki, Apache-taisteluhelikopteri tai kaksi lämpökameroineen, tykkeineen ja maaliin hakeutuvine pommeineen.

"Tipping in. Requesting clearance."
"No change friendlies. You're clear hot."
"In hot. Engaging."

Äsken vielä hiljaiselta yötaivaalta sataa kranaatteja tai pommeja muuttaen pimeyden tulimereksi.

Vaikka tekniikka kehittyy, perusasetelma on sama kuin kenraali Custerilla. Suojaudu, paikallista vihollinen ja kohdista viholliseen lamauttamiseen tai tuhoamiseen riittävä tulivaikutus.

Lopuksi lentäjän JTAC:lle raportoima BDA, Battle Damage Assessment. Seven pax dead. Koneen lämpökamerassa näkyy enää pieniä kirkkaita pisteitä,  ihmisten palasia.

Kirjan mittaan kertoja saa vielä järjestelmän, jossa hän näkee lentäjän kääntyvän ja zoomattavan lämpökameran kuvan reaaliaikaisena omalta läppäriltään. Entä miehittämätön Predator, jota tuhansien kilometrien päässä maan alla jossain Nevadassa ohjaava operaattori hoitaa savimajan katolla Afganistanissa istuvan tulenjohtajan käskyjen mukaan.
- - - - -
JTAC ei liiemmin syvenny sodan oikeutukseen tai merkitykseen, joko he tai me riittää kuraportaassa pitkälle. Jollain sivulla perustellaan, että asukkaat eivät halua valtaan talebaneja, jotka myyvät huumeita ja haluavat palauttaa maan kivikauteen.
- - - -
Entä kirjan totuudenmukaisuus? Se kertoo edelleen jatkuvasta sodasta, ja myös vastapuoli varmasti lukee teoksen ottaakseen oppia. Mitä kaikkea kirjoittaja on jättänyt kertomatta tai kertonut totuudesta poiketen johtaakseen lukijat väärille jäljille?
- - - - -
Missä vastapuolen muistelmat?
- - - - -
Kirjoittajan mukaan iskut kohdistettiin huolella pelkästään aseistettuihin kohteisiin. Niin aina.

Ei kommentteja: