lauantai 8. huhtikuuta 2017

Jos kerran lehdessä niin lukee

Edistyksellisen poliitikon Twitterissä jakama Vantaan Sanomien uutinen valottaa omalta osaltaan valeuutisproblematiikkaa ("Is that a word? It is now", sanoi Ron Manager).

Uudenlainen lounas sai lukiolaisilta kiitosta – "Miksei aina ole vegaaniruokaa?"

Ei varmaankaan täytä valeuutisen muodollisia kriteerejä mutta näyttää, miten otsikoinnilla ja sopivasti valitulla sitaatilla luodaan mielikuvia.

Vaikka voihan toki olla, että vaikka kaikkikin kyseisen koulun oppilaat vaativat ruokalistan muuttamista vegaaniseksi. Jolloin tämänkin tekstin alta lähtisi matto suhahtaen.

2 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Näytti vielä siltä, että sitaattia oli hiukan muokattu otsikkoa varten. Josta seuraa kysymys missä vaiheessa sitaatti lakkaa olemasta sitaatti?

Mutta olihan se vastaus siellä tekstissä mukana; koska se maksaisi enemmän. Meillä täällä on valtion kouluissa kouluruokailu, mutta se maksetaan erikseen. Yksityisissä kouluissa onkin sitten omat eväät eli mukaan saa ottaa ihan mitä haluaa tai ainakin mitä huoltaja jaksaa aamulla tehdä.

Mika kirjoitti...

Tosiaan, sekin vielä.

Oppikoulussa 1975 ruokailu oli aluksi maksullinen, joten kipaisin ruokiksella kotona lounaalla. Taisi kuitenkin olla jo seuraavana vuonna, kun valtio (vai kaupunki?) alkoi tarjota tillilihat ja kalamurekepihvit.

Itsehän näen paljon hyvää myös kasvispöperöissä, mutta väitteeseen koululaisten innostuksesta asiaan suhtaudun kyllä epäilyksin.