maanantai 15. tammikuuta 2018

"Jakaako" vuosi 1918 tosiaan kansaa?

Mietityttää tämä nyt Ylenkin nostelema "Vuosi 1918 jakaa yhä kansaa". Kun itse en muista elävässä elämässä vielä koskaan törmänneeni keneenkään, jota 1918 vaivaisi puheenaiheeksi asti. Eikä itsellänikään ole pienintäkään hajua, mitä esimerkiksi omat esi-isäni ovat niihin aikoihin puuhailleet.

Näköjään ei linkittämäni uutisen takana ollut tutkimuskaan ollut kysynyt vastaajilta, vaivaavatko vuoden 1918 tapahtumat heitä ja kuinka intensiivisesti.

3 kommenttia:

Limppu kirjoitti...

Itse en ole törmännyt asiaan nykyisellään. Isäni sai vielä konkreettisesti kuullaa armeijassa ollessaan 60-luvun alussa " taustasi kyllä tiedetään" kommentteja esimiehiltään.

Ukkini kuoli ollessani 1-vuotias, joten kaikki tiedot hänen punaisena olemisestaan ovat joko isäni kertomia, hänen päiväkirjamerkintöjään asiaan liittyen tai kansallisarkiston päätteeltä luettua.

Minulle on jäänyt tilanteesta samankaltainen kuva kuin monesta artikkelissa tai dokumentissa on kerrottu. Lähinnä kaupunkilaiset työväen luokkalaiset ajautuivat punaisiksi monista eri syistä. Arkistosta löytyi tieto että ukkíni olisi ollut töölössä katuosastossa töissä. Otollinen paikka joutua punaisiin. Kuulustelujen mukaan hänelle oli annettu ase, jokunen patruuna ja maksettu pientä korvausta/palkkaa. Moni eli nälissään tuona aikoina joten oletan parikymmpisen ukkinikin olleen. Aseella oli ammuttu kerran testiksi oveen ja muuten toiminta oli jonkunmoista vartiointia. Kiinni hänet oli sekä isäni että arkiston sivujen mukaan otettu etelä-esplanadilta jonkun tunnistettua hänet. Tähän päättyy arkiston tiedot enkä ole selvittänyt esim. missä hän oli vankina ja kuinka kauan.

Muistoksi on jäänyt passi johon ukki on joutunut hakemaan poliisilaitokselta joka kuukausi leiman jotta tiesdetään missä hän oleskelee, oletan.

Limppu kirjoitti...

Harmi etten kerennyt näistä asioista oman isäni kanssa keskustella ennen hänen poismenoaan.

Pari valokuvaa on jäänyt ukista mm. istumassa suomenlinnan tykin päällä joten oletan että hän on jonkunlaista rangaistusta tai työleiriä joutunut kärsimään siellä.

Mika kirjoitti...

Erittäin mielenkiintoista settiä, etenkin, kun itsellä ei ole pienintäkään hajua, mitä omat esi-isät ovat 1918 puuhailleet ja missä.

Ja vielä helsinkiläisulottuvuus.

Olisi itsekin pitänyt jututtaa vanhempia ja isovanhempia monesta asiasta silloin kun olivat vielä olemassa.