torstai 3. lokakuuta 2019

Kahvi

Asioita, joista tykkään vaan ei ihmisiä eikä eläimiä?

5. ”Kahvi”

Hiukan kyllästyttää vanha vitsi, että suomalaisen suurin unelma on saada viinaa, paljon ja halvalla. Kun ainakin itsellä on vanhemmiten kulutus hiipunut melkoisen pieneksi.

Mutta kahvi sen sijaan.

Aamun ensimmäinen tehtävä on saada kahvi tippumaan, silmien avaamiset sun muut ehtii sen jälkeenkin. Ja sitten ensimmäinen mukillinen eteen samalla kun tarkistaa Twitteristä, onko yön aikana syttynyt sotia tai kaatunut laivoja. Perään toinen ja ehkä kolmas, tarvittaessa neljäskin. Mieluiten siitä 20 vuotta sitten häälahjaksi saadusta kalamukista, jonka reunasta ovat ensimmäiset palaset jo lohjenneet. Seuraavat annokset yleensä iltapäivän ja illan taitteessa ellei sitten aivojen tyrkkiminen toimimaan vaadi keskipäivälle ylimääräistä pannullista.

Itsehän aloitin kahvinjuonnin vasta täysi-ikäisenä kun työpaikalla oli koko ajan maksutta tarjolla, mutta muistoja on toki jo ehtinyt kertyä. Pitkät kiireettömät sunnuntaiaamut. Peliaikojen hermoston herkistävä ottelukahvi siinä ajatuksia keskittävässä hetkessä kamojen pukukoppiin viennin ja alkulämpöjen välissä. Pitkiksi venyneet useamman kupin liikaa sisältäneet hotelli- tai urheiluopistoaamiaiset keskustelujen äidyttyä mielenkiintoisiksi. Aamuhämärissä teräskauhalla lämpöastiasta kaapaistu annos, joka kylmeni hetkessä jouduttuani laskemaan pakinkannen Pohjankankaan hankeen. Sormia ja sisuksia lämmittävä pahvimukillinen junnujen futismatsin kentänlaidalla.

Otsikkoon lisään lainausmerkit, koska asiantuntija tuskin myöntäisi minun arkijuomalleni oikean kahvin nimeä. Ei mitään Amazonin viidakkoeläimen suoliston läpi kulkeneista pavuista itse jauhettua ja italialaisella erikoislaitteella uutettua eliksiiriä. Sen sijaan tylsimmistä tylsintä marketin tarjouksesta neljä pakettia kympillä hamstrattua perusmerkkiä röpsöteltynä tylsimmistä tylsimmällä jokaisessa taviskodissa möllöttävällä keittimellä.

Ja kaiken lisäksi litkin kahvini aina tilaisuuden tullen ripauksella sokeria ja roimalla lorauksella rasvatonta maitoa vaikka oikeat miehet juovat omansa mustana ja väkevänä.

Ei kommentteja: