maanantai 25. toukokuuta 2009

Kinon korvalla

Aamuaurinko, jopa kuuma.

Hautiksen taus, Hietaranta, Taivalsaari, -lahti, Merikannontie, Linnankoskenkatu, Mecklu. Haravaisten käskynjako hautiksella. Rakennusviraston avolavat hyrisemässä keräämässä roskapusseja. Länsiväylän humina. Oureilta lensi Tervasmaa vesitasolla sotien jälkeen. Lanattu Hietsu, kaksi aamuvirkkua auringonpalvojaa pyyhkeillään. Kesärannan kainalossa joutsen ja kaksi hanhea, jälkimmäiset kaikkosivat koiran lähestyessä. Mecklun mäessä leveä kuljetus varoitusajoneuvoineen.

Kuulokkeissa KinoSilmän Das Boot -jakso, joka oli pitkä ja perusteellinen kuin aiheensakin. Alussa olin tosin heittää kesken kun palautteen pureskelu kesti ja kesti eikä itse juttukaan ollut päästä liikkeelle pitkine tuumaustaukoineen. Ehkä elokuvan mahdollisten Oscarien määrän ja muut keskeiset faktat voisi tarkistaa jo ennen rec-nappulan painamista? Toisen keskustelijan koneistohuoneet ja muut systemaattisesti vaimikäseoli-tyyliin heitetyt termit kiristyttivät hampaita loppuun saakka, mutta paranihan vauhti loppua kohden. Etenkin elokuvan äänimaailma sekä harkitun hidas rytmitys nostettiin hyvin esiin. Ja detaljit elokuvan tekemisestä. Enemmän olisin kuunnellut aiheesta ihmisen toimintakyky ja henkinen tila kroonisessa kuolemanvaarassa.

Pitää kuunnella lisääkin jaksoja.

Muistetaan nyt se satama, joohan. La Spezia, La Spezia. La Spezia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hauska ja osuva kirjoitus Das Boot jaksosta. Jätä toki kommentteja ohjelman blogiinkin. Silloin on todennäköisempää, että kritiikki menee perille.

Mika kirjoitti...

Tungettelevaltahan semmoinen vähän tuntuu mutta totta, kiitos. Podcastista myös. Alettava kuunnella arkistojanne läpi.