perjantai 4. syyskuuta 2009

Kuuleeko maa

Joskus tuntee elävänsä eri planeetalla näiden Hesarin kolumnistien kanssa.

Leikkipuistoista on jo aika hyvä rutiini, mutta näinä vuosina en ole kertaakaan kuullut yhdenkään isän kehottavan itkupilliä vetämään hametta päälle tai olemaan itkemättä. Ehkä jossain päin niin vielä tehdään.

Se ei ole kummoista kun kaksi kurranlyöjää tökkii toisiaan nyrkillä ja naureskelee matkalla suihkuun että olipa hyvä mylly. Eikä se kun välitunnilla nyrkkeiltiin lätkähanskoilla ja hihiteltiin [nais]opettajan kauhistukselle ennen kuin käytiin pesemässä veri naamasta. Kummoista on se kun ostarin varjoissa joukko hahmoja aineellistuu jostain ympärille ja tiedustelee korostetun rauhallisella äänellä, mihin jätkä luulee olevansa menossa. Silloin ei toivo mitään niin paljon kuin yhteiskunnan väkivaltakoneiston osumista paikalle sinisissä haalareissaan.

Mutta kyllä, suomalaisista pojista kasvatetaan tietoisesti sotilaita. Ainakin osasta, reserviin. Meille opetettiin että pienempiä ei kiusata eikä tappelua aloiteta mutta itseään ja pienempäänsä pitää puolustaa jollei asia puhumalla ratkea tai jollei vastus ole niin iso että kannattaa ennemmin juosta. Ja että jos vierasmaalaisia hyökkää asein Suomeen, heidät mahdollisimman tehokkaasti ammutaan, räjäytetään tai poltetaan elävältä. Kuitenkin toivoen, että jo moisen uhka jarruttaa hyökkäyshaluja. Käsittääkseni vanhoillakin opeilla on kasvanut monta yhteiskuntakelpoista miestä, jotka eivät ole ampuneet ketään.

Kolumnistit voisivat vähän pilkkoa ja analysoida väkivallan muotoja.

Omalla tavallaan lähestyy asiaa MBC Blog.

3 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Ihan samaa mietin lukiessani tuota Hesarin kolumnia. Muistelin itse, että melkein 40 vuotta sitten jonkun kaverini pappa oli sitä mieltä ettei mies itke, mutta sen jälkeen en ole moista mielipidettä kuullut.

Mutta jostain kai se on kirjoitettava kun siitä kerran rahaakin maksetaan. Kaipauksella tosin muistelen niitä aikoja kun Hesari oli laatulehti. Vai onko tämäkin muisto vain nostalgian tuoma valekuva?

Tillman kirjoitti...

Olen iloinen, että joku on valppaana. Oma tilaus kun on jo loppunut, enkä kaikkein isoimpia sammakoita aina huomaa.

Kauhava on nyt jo vissiin kirjoituksessa korjattu Kauhajoeksi.

Punavihersokeus ei taida korjaantua edes laseilla.

Mika kirjoitti...

Kolumnistien pitää yrittää kärjekkyyttä ja oikoa ja yleistää, mutta tuo tavanomaisten epäiltyjen eli oikeakätisten enemmistökielisten lihaasyövien heteromiesten pidättäminen on niin nähty.

Ja sitten on tuo kaiken väkivallan niputtaminen. Ennen oli oikeutetumpaa ja väärempää sellaista, ainakin periaatteessa.

Hesarin tilaus pitäisi lopettaa ja kertoa avoimella kirjeellä minun ja nuorten toimittajien arvomaailmojen erkaantuneen liian kauas toisistaan suhteen jatkamiseksi mutta kun Kuukausiliite on aika hyvä ja aamukahvin kanssa haluaisi jotain lukea.