keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Vuonna nolla

Olipa pintapuolisuudessaankin mielenkiintoinen tuo YLE Teeman Saksa sodan jälkeen. Ajanjaksosta lukisi ja näkisi mieluusti lisää, koska tarinoita on oltava miljardi.

Raunioissa asuvat perheet, Euroopassa vaeltelevat pakolaislaumat, [entiseen] vihollismaahan asettuvat miehittäjät, ympärillä aloiteltava kylmä sota.

Miten rauniot raivattiin ja uuden rakentaminen käynnistyi? Marshall-apu? Miten elettiin, mistä rahat, mistä ruoka, miten ja millä vauhdilla talous taas käynnistyi melkein nollapisteestä? Keiden käsiin jäi sekasorrossa rikkauksia, kuka muu kuin Harry Lime vaurastui sen hetken busineksilla? Entä rikollisuus, johon ohjelmassa ohimennen viitattiin pakkotyöläislaumojen ottaessa revanssia saksalaisista? Miten kävi [vähäisen] omaisuuden ja miten höllässä oli henki kun maailma oli vuosia turtunut tappamiseen? Miten yleinen järjestys turvattiin? Kuinka moni displaced person löysi takaisin kotikonnuilleen ja kuinka moni jäi sijoilleen? Entä Umsiedler ja muut, joiden koti päätyi toiseen valtioon?

Tämä pätkä YLE Areenalla vielä 30 päivää.

Ei kommentteja: