keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Kuvajournalismin kulta-aikaa

Töölön kirjaston yläpiilosta löytyy helmiä, muualtakin kuin valokuvaushyllystä. Caj Bremerin muistelo En blundergörares bravader on valokuvausta, mutta kuitenkin vielä enemmän muuta. Nykyisin niin paljon hössötetystä kameratekniikasta käy ilmi lähinnä, että vuosien varrella kamerat pienenivät ja kevenivät.

Ennen kaikkea hätkäyttää, missä kaikessa Caj Bremer ehti olla mukana jo nuoruutensa Helsingin pommituksista alkaen. Kekkosen reissut, Runar Holmströmin kahleet, kuninkaalliset häät Kreikassa ja paavin matka Lähi-idässä uskomattominen ihmismassoineen, Lapin hyytävät pakkaset, Haile Selassien syntymäpäivät,  Suomen syrjäseutujen köyhimmät kylät, jäänmurtaja ahtojäissä, Egypti, urheilukisat, tulivuorenpurkaus Islannissa…

Salmisaaren voimalan juuri muuratun piipun huippuun en olisi itse kiivennyt kameran kanssa enkä ilman. Ei olisi uudelleen Bremerkään, maan pinnalle palanneena täristessään. Ja valtameren aallot voivat olla hengenvaaralliset, saa suomalainen tyynehköjen vesien kasvatti yllätyksekseen huomata.

Matkakirjahan tuo myös on, niiltä ajoilta kun matkat vielä olivat seikkailuja. Ja miksei valokuvaaminen. Kuvien kehittäminen hotellihuoneen kylppärissä vesipulaa kiroillen oli vallan toista kuin nykyinen siisti digitiedostojen klikkailu.

Kuvia kirjassa on oikeastaan yllättävän vähän, mutta hienoja. Otettuina nykykriteerein varsin vaatimattomillakin kameroilla. Oma suosikkini on sattumoisin tietenkin jättimäisen Enskerin keulan editse ajava pikkuruinen kalastajavene, mutta melkoisia myös kreikkalainen kalastaja verkkoineen sekä juoksevat porot.

Suosittelen.

Ei kommentteja: