maanantai 13. elokuuta 2018

Guru

En ole koskaan nähnyt Pentti Linkolaa livenä enkä edes lukenut tekstejään, mutta jopa minulle välittyi elämänkerrasta jonkinlainen karisma.

Älykkyys aina vetoaa, ja jos joku samalla on askeetti, yhdenlainen kova jätkä enemmän kuin juuri kukaan meistä kykenisi olemaan.

Lintuja vilisi tietty paljon ja itsellekin läheisiä paikkoja aina Hietaniemen ja Taivallahden välisestä (silloisesta) pusikosta alkaen.

Entäpä Kariniemen kartano Vanajaveden rannoilla. Muistan yhden isoäideistäni kertoneen olleensa ennen sotia piikana kartanossa niillä main, mutta ihan en.

Linkolan ankarista ajatuksista maailman kohtalon suhteen sukeutuu mietittäväksi yksinkertainen yhtälö. Jos maapallolla on elättämiskyky x ja ihmisiä on määrä y ja ideaalina on kaikkien tasaveroinen oikeus antimiin. Mihin muuttujiin yhtälössä voidaan vaikuttaa, miten paljon ja millä keinoin?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mika

oivasti ja pelkistetyn tyylikkäästi olet linkolan luonnehtinut. kuuntelin penan tv-haastattelun viime viikolla ja hänestä tuli mieleen vanhat zen-mestarit ja heidän arvoitukselliset koaninsa. tuli mieleen myös yksi eko-opas, jossa kudotaan käytetyistä narunpätkistä tiskirättejä - ajattelin että yksinäisajattelija linkola varmasti tuhahtelisi moiselle pipertämiselle, jos sattuisi näkemään.

minulla on sellainen tunne, että pentin profeetan kyvyt esimerkiksi tuossa väestöasiassa tajutaan vasta hänen kuolemansa jälkeen, jolloin toiminta on ehkä jo myöhäistä.

kun pena viimeksi täytti vuosia, joku ehdotti, että suomi palkitsisi hänen elämäntyönsä rupeamalla myöntämään lapsilisien rinnalle lapsettomuuslisiä niille, jotka eivät halua kuormittaa väestöä.

meri

Mika kirjoitti...

Tämä on toki äärimmäinen yksinkertaistus mutta mietityttää väistämättä kai jokaista ajattelevaa ihmistä.

Ehkä tuollaista tiskirättien kutomista vastaavat mikroteot tai -tekemättömyydet saavat palstatilaa juuri siksi, että ovat asioita, joihin yksittäinen suomalainen voi vaikuttaa.

Sitten samalla sitä miettii mittasuhteita ja että onko moisilla lopulta mitään väliä kun tälläkin viikolla Nigerian väestö kasvaa lisää ja kiinalaiset käynnistävät taas uuden hiilivoimalan...


... ja paljon muita jatkoajatusketjuja.