Entinen herrasmies:
Tuli mieleen, mitä jos blogit ja internetin keskustelupalstat olisivat olleet olemassa jo Kekkosen ja neuvostoystävyyden aikaan? Olisiko toisinajattelu tullut esiin? Miten valtamedia ja muu valtaeliitti olisi suhtautunut asiaa?
Kun sattumoisin juuri aamulla mietin, olisiko vaikkapa talvisodan henkeä tai konsensusta voinut syntyä nykymuotoisen mediakentän olemassaollessa.
torstai 26. maaliskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Totta. Enpä tullut ajatelleeksi asiaa noin päin. Ainakin jatkosodan hyökkäysvaiheessa olisi voinut olla rankkaakin kansalaiskeskustelua...
Netti vähentää kansallista yksimielisyyttä, mutta lisää kansainvälistä mielipiteen vaihtoa. Serbinuori saattoi olla raaliaikaisesti yhteydessä amerikkalasieen ystäväänsä v. 1999 pommitusten aikana.
Jos nyt Serbejä esimerkkinä käytetään niin netti oli kansalaismediana kovassa käytössä koko Jugoslavian hajoamissotien ajan, eli bloggauksesta ei ole sodan pysäyttäjiksi.
Jenkit olivat vielä Irakin sodan alkaessa tarkkoina mitä sotilaat sieltä nettiin lykkäävätät, mutta linja näyttää lieventyneen sillä ei niillä näyträ kotirintaman mielipiteisiin olevan vaikutusta.
Yleisellä tasolla tavalliset kansalaiset tuntuvat ymmärtävän sodan uhrauksia paremmin kuin eliitti ja valtaapitäjät kuvittelevat. Miehitetyn Karjalan vankileirit tai dokumentoidut raakuudet eivät ole vähentäneet sotaveteraanien arvostusta, tuskin siihen sosiaalinen mediakaan pystyisi.
Jonkinlaisen globaalisen yhteisöllisyyden mahdollisuus on kiintoisa, tosin viipaloitunee alakulttuureiden sisällä eikä ehkä juuri ulotu valtaapitävien tasolle?
Vaikea tietty istuttaa nettiaikaa vaikka 30-luvun kulttuuriin, se taisi olla toiselta planeetalta. Miten toisinajattelu ilmeni jatkosodan Suomessa? Korean sodan USA:ssa? Vietnamin soan?
Kiina tänään? Halla-aho?
Lähetä kommentti