torstai 15. maaliskuuta 2018

Kisaviikko

Vaikka kuinka yrittäisi hokea sen olevan vain urheilua, kasvaa jännitys viikko viikolta loppukilpailun lähestyessä. Huonoa unta, teeman pompahtelua keskusteluihin kesken muiden aiheiden.

Kuudelta kisa-aamuna tavarat ja rumat sanat sinkoilevat, kun nuttura ei asetu millään suoraan ja mukaan otettavien tavaroiden tarkistuslistan kymmeniä kohtia käydään läpi yhä uudelleen. Kunnes ovi kolahtaa ja urheilija katoaa kokoontumiseen, kisaharkkaan, joukkueen lounas-ja viimeistelyistuntoon jonkun kotona ja sitten uudelleen hallille itse kisaan.

Läheiset tapittavat lehtereillä puolihajamielisesti muiden joukkueiden ohjelmia, kunnes H-hetki alkaa olla käsillä. Aikatauluthan on lajissa perinteisesti ilmoitettu minuutilleen.

Verryttelyalue 5. Verryttelyaika alkaa 14.47. Verryttelyaika päättyy 15.37. Pukuhuone 5. Pukuhuoneseen 15.47. Jään laidalle 16.14. Suoritus alkaa 16.17. Jäältä 16.24. Pukuhuoneesta 16.44.

Rikkonaisen kauden lopussa toiveet katsomossa madaltuvat menestyksestä selviytymiseksi: kunhan ei sattuisi loukkaantumisia tai isoa katastrofia. Ohjelman kallistuessa lopuilleen kasvaa helpotuksen tunne. Kiss and cry -korokkeella pisteet ja sijoitus tällä hetkellä: kolmas. Virallisen tavoitteen mukainen, mutta ilmeet kertovat lievästä pettymyksestä kun kirkkainkin oli niin lähellä.


Loppuilta katsomossa on jännityksen laukeamista, tuloksen sulattelua, seuran muiden joukkueiden kannustamista ja palkintojenjaon odottelua. Päivän päähenkilö saattaa pysytellä näkymättömissä joukkueen mukana tai sitten käydä moikkaamassa vanhempia joskus jännityksen purkautuessa kiukkupussina, joskus kuten nyt leppoisana.

Palkintojenjaon jälkeen kaikki 12 joukkuetta parveilevat jäällä rinkirituaaleissaan ja selfieitä ja kaverikuvia näppäillen. Oikeastaan niin Suomen mestarit ja muut mitalistit kuin kaikki muutkin näyttävät yhtä hyväntuulisilta.

Kun kisapaikka on omassa kaupunginosassa, pääsee kotiin raitiovaunulla. Mietteitä omasta ja joukkueen suorituksesta, hajahuomiota päivän kisasta.

Kotona kierrokset laskevat vähitellen. Bonuksena vielä televisiossa Urheiluruudun juttu päivän kisasta, siihen haastatellut lajin seuraajat saavat sen kuulostamaan joltakin entistäkin hienommalta.

Ei kommentteja: