perjantai 5. lokakuuta 2012

Korvapuusti ja pokasaha

Sosiaalisessa mediassa oppii kaikenlaista. Kuten että eilen oli korvapuustipäivä, Kanelbullens dag. Ruotsalaisia hömpötyksiä, tweettasi muuan, mutta ystävällisesti.

Mistä tuli mieleen, että suomen kieleenkin pitäisi saada sellaisia asioita kuin mys ja mums, joissa on elämästä nauttimista ilman syyllisyyttä. Suomeksi samoissa asioissa kummittelee mukana tunne, että nytkin pitäisi seistä nivusia myöten hangessa pätkimässä pokasahalla jäätynyttä propsia perkele.

Kuten lukija on huomannut, minua mietityttävät "suomalaisuuden", "ruotsalaisuuden" ja "suomenruotsalaisuuden" mentaliteettien vaikeasti sanoiksi puettavat pienet erot.

Asiaa sivuaa myös Peppe Öhmanin blogimerkintä, johon hän kutsui  ihmisiä kertomaan "Suomessa puhutaan suomea" -kokemuksista. Ääliöitä on toki kaikkialla ja itsekin olen saanut kuulla vinoja kommentteja esimerkiksi puhuttuani Savossa stadin slangia tai Ruotsissa suomea, mutta silti. Mielenkiintoista tuo, kuinka (jotkut, monet?) suomenruotsalaiset kokevat kielellisen elintilansa tässä maassa kapenevan.

Hätäpäiden kalinaa: Hallitus heikentää lasten kielitaitoa

Koko tätä ajatusten tippaleipää täydentäköön itse vasta nyt löytämäni Solsidan. Parturi ruotsinkielisenä osasi suositella, ja kannatti katsoa kaikki verkosta löytyneet jaksot.

Ja blogiin ajatukset on kirjoitettava keskeneräisinä, muistutti, muistaakseni, blogilegenda Tommi Perkola.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

minusta ruotsalainen musiikki on pientä pilipalia. ruotsalaiset hallitsevat hilpeyden. suomalaisille lankeaa molli kuin luonnostaan. suomalaisen ja ruotsalaisen tekemisen ero on ehkä se, että ruotsalaiset kävelevät puoli metriä maanpinnan yläpuolella ja suomalaiset jalat maassa. se on kevytmaidon ja tavallisen maidon välinen ero. ruotsalaisessa on vähän bellmania ja vähän heissania. mitäköhän meissä on?

Mika kirjoitti...

Ensireaktiona olin myöntelemässä, että suomalaisessa musiikissa on sitä melankoliahermooni iskevää kenties slaavilaista sointua mutta ruotsalaisessa ei.

Sitten tuli mieleen että onhan esimerkiksi Höstvisa, mutta luin Wikipediasta Erna Tauron syntyneen - Viipurissa.

Olin taas lähtopisteessä.

Anonyymi kirjoitti...

yksi täkäläinen natiivi analysoi asian siten, että 600 vuotta ruotsin vallan alla ja björn borg viilsivät lähtemättömän haavan herkkään suomalaiseen itsetuntoon:

ruotsalaisen viimeinen syöttö. hän pitää sen. suomalainen löisi pallonsa verkkoon.

Mika kirjoitti...

Ei, urheilupuolella traumaa on poistettu jo hyvin

http://www.flickr.com/photos/magicalgames/5250984971/in/set-72157625448839185

Mietin nyt sotaa ja vaurautta.