keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Historia ja itse

Suomen historian harrastajat -sivu Facebookissa linkkasi juttuun itsensä talvisodan päättyessä ampuneesta tutkijattaresta. Sitten oli googlattava tekstissä mainittu Bobi Sivén, ja hänen kerrottiin toimineen 1910-luvulla aktiivisesti Toimen Pojat -partiolippukunnassa, joka sittemmin osallistui myös hautajaisseremonioihinsa.

Kas, Toimen Pojathan on sama lippukunta, jonka sudenpentuina käytiin 70-luvulla viikkokokouksissa kämpällä Autotalossa ja retkillä Nuuksiossa ja Kerolla. Lippukunta näkyy sittemmin muuttaneen Helsingistä Kauniaisiin, mutta toiminta jatkuu ja metsäkämpätkin näyttävät olevan samat.

Jonain anivarhaisena kesäaamuna 70-luvun lopulla Vihdintietä pyöräiltäessä pysähdyttiin 30 km Helsingistä Pyyslammen kohdalla, ja maisema näytti oudon tutulta. Sittemmin varmistui: Juuri siinähän komeilee kallion päällä Kero, jonka lavereilla partioaikoina yövyttiin.

Aikanaan kirjoitin Henkikomppaniasta ja Kyösti Kalliosta.

Toisaalla tänään Temppeliaukion kirkosta, ja sinne kommentoinkin:

Olen muistavinani, että olisimme pikkukosseina keräilleet kallioilta rakennustöistä jäänyttä paukkulankaa, mutten ole ihan varma. Muutettiin kulmille BIAFRA-tekstin teon aikoihin eli kesällä 68, mutta olisinkohan valmistumisen aikoihin ollut tarpeeksi iso kulkemaan kaverien kanssa ilman aikuisia?

Pikkuriiviöinä juostiin kilpaa muurin sisäpuolella katonreunuksella kunnes suntio tuli häätämään.

Meidän kirkkomme se joka tapauksessa on, tuttu koulun kirkkoreissuista lehterihihittelyineen ja pikkusiskon ja edesmenneen pikkuveljen ristiäisistä ja nyttemmin jouluhartauksista.

Ei kommentteja: