keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Ei kovinkaan kauan sitten

Töölöläinen kertoo Helsingin suurpommituksista helmikuussa 1944 haastatellen muun muassa Lutherinkatu 4:ssä asunutta ja asuvaa Pentti Parviota, jonka isä sai surmansa 250 kilon miinapommin osuessa taloon. Tuolloin 16-vuotias Parvio oli elokuvissa Museokadulla ja näki kotiin kiirehtiessään talon osittain sortuneen.

Ilmahälytyssireenit alkoivat vonkua 6. helmikuuta klo 18.51, ja lehden mukaan taivaalla jyrisi yön mittaan 728 neuvostopommikonetta pudottamassa 6 991 pommia, joista kuitenkin vain 280 osui Helsingin alueelle. Töölössä osui 20 paikkaan, ja Temppeliaukion kallioille ja kaduille putosi kuusi miinapommia, joista kolme Lutherinkatu 6-8:aan.

Helmikuun 1944 pommitukset jatkuivat 16. - 17. helmikuuta ja 26. - 27. helmikuuta, jonka päiväyksen merkeissä Helsingin Ilmatorjuntarykmentti esittäytyi eilen Senaatintorilla. Kalusto ei ennakkotiedoista poiketen ollut tutustuttavissa klo 16 saakka, mutta isompia ja pienempiä ohjuksia, kanuunoita ja tutkajärjestelmiä paikalla vielä ajokuntoon valmisteltiin. Ja isompien aseiden välissä tietenkin kaikkien IT-miesten väistämätön huvinaihe Sergei.

Asejärjestelmien vaarallisuutta demonstroi ramppia myöten kuljetuslavetille punnertanut T-55:n alustalle rakennettu IT-vaunu Marksman, jonka paksun sininen pakokaasupilvi lamauttaisi puolijoukkueellisen vihollisia.

Kotimainen näkemys vastapuolen näkemyksestä helmikuusta 1944.

Ei kommentteja: