perjantai 26. elokuuta 2016

Maverickit vastaan joukkuepelaajat

Hans-Joachim Marseillen elämäkerran perusteella on tarpeeksi taitava lentäjä voinut jopa Hitlerin Saksassa käyttäytyä tavalla, joka olisi vienyt taviksen Gestapon selliin.

Ääripäänä Göringille ja koko puolueelle vinoilu Hitlerin päivällispöydässä. Führerin kerrotaan tarpeeksi saatuaan poistuneen kesken aterian, mutta muita seuraamuksia ei valtakunnansankarille koitunut.

Katoamiset ryyppyreissuille, kaikkien mahdollisten hameiden jahtaaminen ja varsinkin uran alkupuolella täydellinen kurittomuus ilmassa. Siipimiesten hylkääminen varoittamatta, käskyjen noudattamatta jättäminen, jatkuva koneiden romuttaminen.

Toisessa vaakakupissa 158 ilmavoittoa ja kirjassa kuvattu käsittämättömän virtuoosimainen lentotaito, jonka kuvauksista saisi varmaan irti vielä enemmän, jos itsekin osaisi.

Analogia urheilujoukkueisiin ja muihinkin organisaatioihin: Poikkeusyksilön mahdollinen hyöty yhteiselle asialle versus sooloilun ja omien sääntöjen moraalia ja henkeä rapauttava vaikutus.

Kirjassa annetaan ymmärtää Marseillen olleen suosittu asetoveri ja saaneen paljon anteeksi myös vertaisiltaan. Voin kuvitella, millainen riesa hän on ollut esimiehilleen, ja pakko miettiä, onko kaikkien muidenkaan näkemys ollut ihan noin ruusuinen.

Toki olenkin itse joukkuepelimiehiä.

Kosmisen ironian logiikalla koitui lentäjätaiturin kohtaloksi tekninen vika: Moottorivian pakottama hyppy epäonnistui kun iskeytyminen oman koneen korkeusperäsimeen jo ennen laskuvarjon avaamista vei hengen.

Ei kommentteja: