torstai 17. tammikuuta 2008

Vetoamisfunktion täyttyminen

Päivän Digicamera.net perkaa permalinkittömällä uutissivullaanmaria kiintoisaa kysymystä valokuvien sitaattioikeudesta. Maalainen ja Anna Amnell kohottelivat esiin Kemppisenkin aikanaan useaan otteeseen käsittelemää aihetta.

Kemppisen tulkinnat ovat minulle muodostunutta käsitystä vasten kovin liberaaleja, Maalaisen näkemyksistä puhumattakaan.

Kaipaisin kovasti oikeusriitaa kuvan siteeraamisesta, lausui aikanaan Kemppinen.

Semmoinen selventäisi.

Tekijänoikeusreformistiksi ilmoittautunut Kemppinen arvatenkin haluaa kannanotoillaan venytellä, ravistella ja provosoida asiaa ajan tasalle. Hyvä niin. Mietinnöt 50-luvulta istuvat kovin huonosti digitaalisiin ongelmiin.

Ihan ulkojuridisesti toteaisin, että digikamerat ovat halpoja ja Creative Commons -aineistoakin jo hyvin tarjolla. Tarvitseeko blogiin niiden lisäksi vielä napsia netistä kuvia?

Linkkejä.

2 kommenttia:

Edublogi kirjoitti...

Samaa mieltä olen, että kunnolla käytyä kiistaa valokuvan tekijänoikeudesta tarvittaisiin, vaikka Suomessa ei samalla tapaa olekaan ennakkotapauksille perustuva systeemi kuten anglo-saksinen järjestelmä.
Siteerausoikeus myös koko kuvan suhteen vakiinnuttaisi maan tavan. En ole tarkkaan selvillä säännöksistä, mutta näppituntumalta sanoisin, että niitä rikotaan paljon ja hyvä on, sillä siitä on yleistä hyötyä.
On paljon julkista ja puolijulkista kuvamateriaalia, jota varsinkin tulisi saada käyttää vapaammin. Jos kaikki käyttäisivät vain omia kameroitaan, se eristäisi monet vain pönöttämään omiaan, eikä auttaisi julkista keskustelua, mitä se nyt onkaan.
Ymmärrän kyllä, että valokuvaajan ja muunkin tekijän pitäisi saada toimeentulonsa. Sama tilanne on varmaankin äänitteiden ja liikkuvan kuvan kanssa, on yksittäinen etu ja yleinen etu jotenkin vastakkainen.

Mika kirjoitti...

Oletan Kemppisen kannan olevan lähempänä sitä, kuinka asioiden ehkä tulisi olla, kuin vallitsevaa oikeustilaa. Tosin tammikuun 17. päivän kommenteissaan hän vihjaa alan auktoriteettienkin kallistuvan samaan suuntaan. Ja tarjoaa työkaluksi implisiittistä lupaa.

"Google-kuvahaun näyttämät kuvat ovat luultavasti monissa tapauksissa ilmaiseksi käytettävissä ainakin ei-kaupallisiin tarkoituksiin."

Kiintoisaa. "Verkkoaineiston käyttöä lupaolettaman pohjalta" näkyy pohditun muuallakin.

"Yleinen hyöty" ja "maan tapa" voivat olla osuvia, mutta samaan aikaan joissain asioissa hiukan vaarallisia argumentteja.

Blogien lukijana olen kanssasi erihköä mieltä tuosta pönöttämisestä. Näen blogeissa mieluusti kuvia kirjoittajasta ja hänen tavaroistaan ja läheisistään ja ympäristöstään. Mitäänsanomattomat jostainlainatut kuvituskuvat tuovat tekstiin niukasti jos lainkaan lisää.