torstai 12. tammikuuta 2017

Kulttuurikeskiviikko

Georgialais-virolainen Mandariinit oli niin hyvä kuin oli kehuttukin. Ja vaikka jokunen laukaus ammuttiinkin, elokuva osoitti, ettei hyvään sellaiseen tarvita ulvovia autonrenkaita ja isoja räjähdyksiä.

Hitaan arkiset pienet jutut muhevoittivat ja rytmittivät mestarillisesti. Mandariinien poimiminen. Polttopuiden teko ja lataaminen puuhellaan. Keiton annostelu ja lusikointi, tee. Kaikessa rauhassa.

Kovat äijät pää pystyssä kohtaava Ivo, tietenkin, mutta samalla miettiväisellä varauksella. Kuinkahan moni asemiehelle yhtä uhmakkaan katseen tarjoillut on saanut luodin otsaansa kun on alettu katsoa, kuka on kuka.
- - -
Muumipappa ja meri, joka kuopukselle oli koulusta osoitettu luettavaksi.

Moninaisia juonteita, joita alan väki nopealla googlauksella näkyykin perusteellisesti peranneen.

Muumipeikko ja merihevoset, totta kai, mitä osuvimpana kuvauksena murkkuiän ihastuksesta. Kun omaa todellisuutta hipaisee jotain hengästyttävän kaunista, kiehtovaa mutta vähän pelottavaa. Joka huomaa ja keimaillen vähän kiusaa ennen kuin laukkaa nauraen pois.

Muumipappa etsimässä itselleen tarkoitusta mutta muutenkin. Yrittämässä mitata ja hahmottaa merta ja maailmaa, jotka kuitenkin aina karkaavat hämmentävästi ymmärryksen ulottumattomiin. Ja aina ihastuttavan lojaali Muumimamma. Joka kumminkin kaipaa vielä jotakin ja maalaa itselleen uuden ulottuvuuden.

Mainio Myy ajattelemassa vähän uudella tavalla, näkemässä hyytäviä seikkailuja sielläkin, missä niitä ei välttämättä ole, ja leikkaamassa kiusallisia tilanteita halki suoralla puheella.

Mörkön merkityksestä en ensilukemalla saanut kiinni.

Mutta ainakin koko joukon asenteessa zeniläistyminen kun retkikunta jollain lailla lakkaa taistelemasta saarta ja merta vastaan alkaakseen sen sijaan elää niiden rytmissä.
- - -
Uuden Sherlockin uusi jakso. Tarpeetonta kieriskelyä päähenkilön huumehörhöilyssä ja käsikirjoittajat menettäneet otteensa, tuntui melkein loppuun asti, kunnes viimeinen vitonen hiukan havahdutti. Käypä cliffhanger vai liiallinen kajoaminen holmes-kaanoniin?

Ei kommentteja: