torstai 10. toukokuuta 2018

Arktisessa viimassa ja tuiskussa 67 vuotta sitten

Mielenkiintoiset aiheet usein osuvat silmiin sattumalta. Kuten jos lukee ensin Cold war -kirjasta Korean sotaa käsittelevän luvun ja huomaa seuraavana päivänä Netflixissä dokumentin Chosinin tekojärven (en tiedä, onko oikeaa suomenkielistä litterointia) taistelusta.

Tosiaan, amerikkalaiset ja kiinalaisetkin ovat sotineet moderneina aikoina vastakkain.

Yömarsseilla huomaamatta Korean puolelle soluttautuneet Kiinan 120 000 sotilasta eivät lopulta onnistuneet tuhoamaan merijalkaväen 1. divisioonaa, joka toteutti manöövereistä kuulemma vaikeimman, vetäytymisen taistelukosketuksessa. Mutta merkittävä määrä kurjuutta aiheutui puolin ja toisin. Amerikkalaiset pelasti tuholta voimakas ilmatuki, jolla oli myös ensi kertaa käytössään uusi ase napalm.

Jenkkiveteraanit muistelivat paitsi vihollistulta myös ajatuksetkin jäädyttänyttä arktista kylmyyttä. Kun saappaani riisuttiin, olivat kaikki varpaat irronneet, muisteli yksi, mutta jäinpähän henkiin. Kuvia mustiksi paleltuneista jaloista. Puutteellisesti talvivarustautuneita kiinalaisia kuoli enemmän paleltumalla hengiltä kuin luoteihin ja kranaatteihin, ynnättiin. Dokumentissa kiinalaissotilas toppaunivormussaan mutta paljain jaloin jalkaterät jäämöykyn peittäminä.

Olosuhteet ja niissä toimiminen mietityttävät, kun suuri osa suomalaisten varusmiesten koulutuksesta perinteisesti on ollut talvisodankäynnissä suoriutumista. Koskaan en ole palellut niin paljon kuin sinä talvena.

Ei kommentteja: