keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Ajankohtaisia tyhmiä kysymyksiä

Minustakin israelilaiset näyttävät käyttävän Gazassa suhteetonta väkivaltaa, ja siviilien surmaaminen olisi saatava heti loppumaan.

Samalla uutisvirrassa kulkee yksityiskohtia, jotka minusta jäävät suuremman kuvion keskellä perkaamatta.

Israelilaiset pommittivat sairaalaa, kuuluu toisteltu pääuutinen. Parissa (ulkomaisessa) on mukana iippojen lausunto, jossa väittävät, että sairaalan välittömässä läheisyydessä oli anti-tank missile cache. Enempää en löytänyt, vaikka haluaisin kuulla lisää.

Lisäksi olisin halunnut tietää:

Miten lähellä se oli? Pitikö säilytyspaikkaa kohti avata kiireellä tuli (ampuvalmiina olevan ohjuksen kiireinen tuhoaminen olisi selvä homma)? Mitä palestiinalaiset sanovat väitteestä? Miksi ammuttiin sairaalaa eikä sen läheisyydessä ollutta säilytyspaikkaa?

Israelilaiset surmasivat erityisen paljon siviilejä kaupungissa, jonka asukkaita oli kuulemma varoitettu ja kehotettu poistumaan ja jonka alle kuulemma oli rakennettu Hamasin tunneliverkosto (Tässä: kuulemma = israelilaiset väittävät.)

Lisäksi olisin halunnut tietää:

Oliko varoitettu? Oliko varoitettu niin aikaisin, että olisi ollut mahdollista lähteä? Jos olisi, miksei lähdetty? Kielsikö tai estikö joku? Myöntävätkö vai kiistävätkö palestiinalaiset tunnelien olemassaolon? Jos kiistävät, onko jollainen puolueettomalla toimittajalla tai taholla omia havaintoja, jotka täsmentäisivät suuntaan tai toiseen?

Ja monia vastaavia juttuja.

Erikseen haluaisin tietää, miksi palestiinalaiset niitä rakettejaan ampuvat jos ne kerran ovat tehottomia ja vaarattomia? Varmaan kuitenkin maksavat jotain, ja kaipa ampuja asettaa itsensäkin keskimääräistä suurempaan vaaraan?

Laimeat yritykset kysellä näitä pääasian ohittavia yksityiskohtia sosiaalisessa mediassa tuottavat yleensä vastauksen, joissa toistellaan laitonta miehitystä, kansanmurhaa ja israelilaisten pahuutta (joita en ole kiistänyt). Mutta vaikutelma on kuin yrittäisi keskustella mutta joutuisi kuuntelemaan luuppina pyörivää tallennetta.

Ehkä se on sellaista sota-ajan ajattelua, että tässä tilanteessa ei nyt ole varaa tyhmiin kysymyksiin eikä kyseenalaistamisiin.

3 kommenttia:

jeejee kirjoitti...

Tuossa rähinässä ei taida olla viattomia osapuolia. Kummankin jyrkkä siipi on kiristänyt tilanteen niin äärimmilleen että sopuratkaisuun ei ole "kunniallista" paluutietä, ja molempien puolien yleinen mielipide tuntuu hyväksyvän toimet.

Omana pohdintana:

- Jos olisin juutalainen ja eläisin jatkuvassa pelossa että joku satunnainen raketti tai pommi osuu lasten kouluun/päiväkotiin niin kun kertauskäskyn tullessa toiminnassa ei olisi pientäkään epäröintiä. Antaisin sumeilematta takaisin samalla mitalla.

- Jos olisin palestiinalainen elämässä muurien saarroksissa vailla toivoa paremmasta, niin osallistuisin ja tukisin kaikkia Israelia vastaan kohdistettuja iskuja.

Mika kirjoitti...

Niinpä. En tajua kummankaan osapuolen touhuja, joten homman voi tiivistää siihen tarinaan kalasta ja skorpionista.

Tosin niin ei saa kuulemma ajatella vaan pitää olla sitä mieltä, että israelilaiset ovat väärässä ja palestiinalaiset oikeassa, ojennettiin sosiaalisessa mediassa.

Noihin kysymyksiini olikin vastaustarjokkaita BBC:n sivuilla, ei suomalaisten medioiden.

Tunneleita kuulemma on, runsaastikin, ja oli varoitettu ja kehotettu poistumaan, mutta Hamas sanoi, ettei pidä poistua alueelta.

Mika kirjoitti...

Ja realistinen / kyyninen tulkintani tähänastisella kokemuksella on, että tuolla päin puhuu vain valta.

Jos juutalaiset huomenna takoisivat aseensa auroiksi, arabit tuskin ylihuomenna kutsuisivat kahville ja ehdottaisivat, että unohdetaan menneet.

Sen, joka kulloinkin on vahvemmalla, saapas painaa heikomman kurkkua.