tiistai 26. elokuuta 2014

Edelleenkin sallittua verosuunnittelua

Kohu yksittäistä verosuunnitellutta kohtaan näyttää aina vain enemmän sisältäneen enemmän porua kuin villoja, joten huomio kannattaa keskittää yleiseen tasoon ja metaan.

Keskustelussa pudottauduttiin tietenkin oitis tuttuihin taisteluhautoihin eli "vasemmalla" vastaan ja "oikealla" puolesta. Päästiin pohtimaan myös lääkäriasemien tuloja ja veronmaksuhalua ja toki myös osoittamaan tietämättömyyttä kumotuista ja tämänhetkisistä verosäännöksistä. Eivätkä ne vasemmalla kädellä hallittavia olekaan vaikka itsekin joskus ammoin erinomaisin tiedoin suoritin.

Siteeraan toisaalle kommentoimaani:

Vanhan opetuksen mukaan hyvä verojärjestelmä on tehokas, oikeudenmukainen ja yksinkertainen. Ehkä puheena olleet verosuunnittelut monen silmissä koettelevat sitä keskimmäistä, pisaraan meressä palataksemme.

Mitä sitten verotetaan kun tuottavuus yhä kasvaa ja perinteinen työ vähenee? Miten verotuksen legitimiteetti säilyy kun osa kerätyistä veroista tuntuu menevän muuhun kuin niihin yksimielisesti hyväksyttyihin (koulut, sairaalat, kadut) tarkoituksiin? Ja tietysti se kaiken pohja: Miten taata edellytykset tuottaa sitä verotettavaa?

Ei kommentteja: