perjantai 27. huhtikuuta 2018

Huvila lumisateisessa iltapäivässä

Yle Areenan tarjoama Lopullinen ratkaisu (Conspiracy) on oikeastaan puolitoista tuntia miehiä keskustelemassa pitkän pöydän ääressä mutta kaikessa makaaberiudessaan mielenkiintoinen.

Jotenkin samalla tavalla kuin Tokyo trial, jota ei myöskään voi suositella toimintaelokuvien ystäville.

Toki huvilassa Wannsee-järven rannalla ei lumisateisena iltapäivänä varsinaisesti päätetty juutalaisten kansanmurhasta vaan Heydrich ilmoitti, että se on jo käynnissä ja että kaikesta päättää SS samalla kun muut auttavat tai sitten itkevät ja auttavat. Loputtoman natsibyrokratian verkko toimivalta- ja arvovaltakiistelyineen taustoittaa koko puolitoistatuntista.

Todellisuudessa ei vastaväitteitä ilmeisestikään juuri kuultu, vaikka elokuvaan on draamallisuuden lisäämiseksi sellaisia lisätty.

Nürnbergin rotulakien laatija tohtori Stuckart mielenkiintoinen juristihahmo, joka vastustaa Heydrichiä ei siksi, ettei hyväksyisi murhaamista vaan koska sitä ei hoidettaisi pykälien mukaan juristin logiikalla. Ja huonehan vilisi tohtoreita, etenkin lainopin sellaisia.

Ja Kritzinger, jonka hyveellisyyteen Heydrich kahdenkeskisessä keskustelussa puhkoo reikiä.

Erikseen sitten Sturmbannführer Lange, joka jo Latviassa liki 30 000 ihmisen murhaamisen organisoineena suhtautuu pitkiin puheisiin ja eufemismeihin lähinnä pitkästyneesti.

Ei kommentteja: