Katarina Baerin He olivat natseja on vakuuttava yhdistelmä suku- ja maailmanhistoriaa, vaikka en aina pysynytkään mukana, kuka serkuista tai tädeistä oli kukakin.
Ydinkysymykseen "miten ja miksi sivistyneenä pidetyn kansan tavallisista ihmisistä tulee natseja" ei ihan yksiselitteistä vastausta löytynyt, mutta joitain johtolankoja.
Kappaleet ihmisten eräänlaisesta ideologisesta inkoherenssista kyllä kiinnostavia vastaavaa omassa maailmassa ajoittain miettineelle. Edes natsien ajattelu ei välttämättä ollut henkilökohtaisella tasolla kovin johdonmukaista.
Suvun vaiheet Baltian historian myllerryksessä Venäjän vallankumouksen ja Tarton rauhan välissä oma kiintoisa kokonaisuutensa kun ehdin juuri nähdä Viron vapaussodasta kertovan Nimet marmoritaulussa -elokuvan ja sen innoittamana etsiä lisätietoa taisteluihin osallistuneista suomalaisista heimojoukkioista.
Mielenkiintoisinta historiaa ovat kertomukset tavalllisten ihmisten arjesta, ja niin tässäkin saksalaisten. Ja natsivallan uupumattomasta indoktrinaatiourakoinnista kymmeninetuhansine pikkupomoineen ja näille sälytettyine ideologisen kasvatuksen tehtävineen. Mistä on taas helppo hypätä seuraavaan idempipainotteiseen diktatuuriin.
Sotilaallisten asioiden kuten SS-yksiköiden ja sotilasarvojen suhteen kirjoittaja vaikutti aiheesta lueskelleen silmään kovin perehtymättömältä, mutta saattoi olla myös tietoinen tapa osoittaa niille halveksuntaa.
perjantai 20. huhtikuuta 2018
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti