keskiviikko 24. elokuuta 2016

Mopo

Onks sulla mopoa, oli etäämpänä asuva joukkuekaveri kysynyt perilliseltä.

En ollut näkemässä aivojen tyhjää lyöntiä ja hämmentynyttä ilmettä mutta voin kuvitella ne.

Ei ollut kyllä mopoja lapsuutenikaan töölöläisillä. Tai oli, K:lla, jolta se varastettiin. K kiersi kaupunkia viikkokaupalla jalkaisin kunnes löysi ajopelinsä joltain pihalta Kalliosta. Mutta muuten mopot olivat maaseutujuttu.

Kusti kyläili mummolassa mopolla, sellaisella kromin ja ruosteenruskean väreissä virtaviivaisella, jossa oli vielä oikeat polkimet. En enää muista, oliko myös lippalakki, ruutupaita, saapashousut henkseleineen ja kumisaappaat mutta luultavasti. Ja reppu selässä ja soratiestä nousevan pölyn vähän hapan tuoksu.

Mopoista kirjoitti Kemppinenkin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mika

näissä ratikkamatkaa etäisemmissä taajamissa mopoja vielä näkee. viimeksi näin pappatunturin pärryyttävän kauppa-asioilla tänään.

eu päätti, et­tä mo­poil­le­kin tu­lee kat­sas­tus­pak­ko parin vuoden kuluttua. ksämökkiä ristiinassa asuttava sukulaiseni sanoi, että hänhän ei sie­ni­mo­poa­an mi­hin­kään kont­to­riin vie.

kun vietin 60-luvulla lapsuudenkesiä kalannissa, pieniruokaisella mopolla pääsi vähän huonompaakin tietä. posti ja muu tieto kulki mopon voimalla. mielessä on mustavalkoinen valokuva smp:n eino poutiaisesta, joka kiersi
kaksitahtisella vaalipropagandaa tekemässä.

meri

Mika kirjoitti...

Tosiaan ymmärtänyt, että menneiden vuosikymmenten nykyistä köyhemmässä Suomessa mopo oli kullanarvoinen ajopeli. Ja monelle vielä nykyäänkin.

Katsastuspakko? Miksi ihmeessä? Tuota en ollut kuullutkaan.