Hesarin Kuukausiliite ja Unto Hämäläinenkö ne suosittelivat Michael Meyerin kirjaa "The year that changed the world"? Nyt ainakin minäkin.
Newsweekin silloisen Euroopan-deskin pällikön kattava ja omakohtainen kuvaus vuodesta, jolloin rautaesirippu repesi. Saksassa, Unkarissa, Puolassa, Tshekkoslovakiassa, Bulgariassa, Romaniassa kussakin omalla tavallaan.
Iso punainen lanka on Yhdysvaltojen ja Reaganin roolin kriittinen arviointi, Meyerin sankareita ovat enemmänkin Unkarin kommunistien joukosta nousseet poliitikot, jotka päättivät olevan muutoksen aika. Ja tietenkin Gorbatshov, joka teki kaikesta mahdollista paljastamalla, että tällä kertaa neuvostopanssarit eivät vyöryisi pysäyttämään kehitystä. Ja myyttinen älykkösankari Havel.
Enemmänkin olisin lukenut siitä, miten DDR:n velat Liittotasavallalle luhistivat maan ja siitä, miten Tshekkoslovakian valtiollinen media lähti mukaan samettivallankumouksellisten puolelle.
Entäpä muurin rakentaminen? Väkivuodon länteen estäminen tietysti, mutta entä se muualta lukemani väite länsiberliiniläisistä, jotka tyhjensivät idän kaupat ostamalla ruoat markkinatalouden liksoilla mutta suunnitelmatalouden hinnoilla?
Epilogissa vedetyt mielenkiintoiset linjat. Tuottiko kommunismin musertaminen Yhdysvaltain päättäjille sittemmin Irakissa kostautuneen käsityksen, että kaikki muuttuu hyväksi kunhan diktaattorit vain tuupataan sivuun vallasta?
sunnuntai 27. toukokuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti