lauantai 7. toukokuuta 2016

Enemmän ja vähemmän eläviä kuvia

Itseäni nuorempi väki käyttää tuntikausia suosittujen vloggaajien katseluun samalla kun perinteinen televisio jää heiltä kokonaan avaamatta. Missä katsojat, sinne mainokset ja raha, minkä vuoksi ilmiö kiinnostaa myös aikuisempia.

Twitter-vihjeen perusteella kurkattu vlogit.fi listaa YouTubesta löytyvät Suomen sellaiset suosituimmuusjärjestyksessä.

Kurkkasin muutaman. Suosittu konsepti näyttää olevan, että miellyttävän näköinen neitonen tai supliikkimies juttelee tavaroistaan ja tekemisistään kameralle. Ainakin jokunen on huolella valaistu, järjestetty, leikattu.

En silti saanut kiinni, keksinyt, miksi itse katsoisin. Ehkä olen kiinnostunut enemmän asioista kuin niistä kertovien ihmisten ilmeistä ja eleistä. Tai vain liian vanha.
- - -
Illalla sattumalta TV auki ja siellä 90-luvulla suosittu P-P Peteliuksen ja Aake Kallialan Manitbois.

Anteeksi kielenkäyttöni, mutta aivan hirveätä paskaa.

Ja että moista on ilmeisestikin ollut tekemässä ohjaajien, kuvaajien, assistenttien, meikkaajien, järjestäjien, kuvaussihteerien, hyvin palkattujen näyttelijöiden jne. jne. armeija. Mutta ilman idean puolikastakaan.

Ainakaan tuon rinnalla ei vloggaajien tarvitse hävetä. Tavallaan nykyaika on videoiden tekijöille tiettyyn rajaan saakka asti demokraattinen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


mika

seuraan satunnaisesti ystäväni pojan vlogia. poika on 16-vuotias, ja hänen vlogillaan on viisisataatuhatta tilaajaa. huima määrä siihen nähden, ettei kaverin idea ole kovin ihmeellinen. lähinnä hän mietiskelee kameralle niitä näitä, hassuttelee ja soittaa akustista kitaraa. ja on tietenkin koko ajan aivan hirveän söötin näköinen.

ei kai vlogeilta mitään tiukan poliittista teorianmuodostusta voi odottaakaan, mutta silti tuntuu melkein koomiselta, että vapaa itseilmaisu aiheuttaa noin ison suosion.

meri

Mika kirjoitti...

Nyt kun kanavia on näin paljon kaikkien ulottuvilla, korostuu, kuinka harvalla oikeastaan on mitään asiaa.

Mutta toisaalta.

Muistan, kuinka rasittavia olivat 70-luvulla Ylen valveutuneet toimittajat tivaamassa laulajilta näiden sanomaa kun tarkoitus oli vain kertoa, että bamahoulamagamalamaoualabama.