perjantai 16. joulukuuta 2011

Votkaa Evropeiskajan valuuttabaarissa

Hyvästi toverit! osui TV-ruudusta silmiin aivan vahingossa eräänä sunnuntai-iltapäivänä, mutta sitten onkin pitänyt katsoa kaikki jaksot YLE Areenasta. Ensimmäisen katseluaika siellä näyttää päättyvän tänään, muita vielä ehtii.

Lähestymistapa ei ehkä ole tieteellisin, mutta kiehtova kumminkin. Vanhat filmit sosialistisen paratiisin veljeydestä: Vilkuttavat pioneerit, metallitehtaassa iloisina ahkeroivat työläiset, aatetta imperialisteilta puolustavat tanssivat sotilaat. Ja sitten ihmiset muistelemassa sitä tummempaa puolta Virossa, Puolassa, Romaniassa, Tshekkoslovakiassa... Ja bonuksena mietiskelevän kertojan rooliin osoitetun Tatjana Nekrasovin (pitäisikö olla -van?) kiehtovat kasvot.

Vilahtavat siellä jossain myös Helsinki, ETYK 1975, Kekkonen ja Tiedonantajan etusivu

Lainaus YLEn esittelyn kommenttiketjusta: "Kapitalismi on haudan partaalla, mutta kommunismi on askeleen edellä."

Sarjan omat sivut

Meille, jotka muistamme radiouutisten pitkät selostukset Ahti Karjalaisen ja Nikolai Patolitshevin hyvässä hengessä käymistä bilateraalisista kauppaneuvotteluista seuraavalle viisivuotiskaudelle.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

on toinenkin vanha sanonta: kapitalismissa ihminen riistää ihmistä. sosialismissa asia on päinvastoin.


katsoin tänään peräperää kaksi ensimmäistä osaa. kiitos vinkistä!

Mika kirjoitti...

Hienoa, että löytyivät, malja sille.

Niin moni vitsi vanheni muurin kaatumisen myötä.

Lähettääköhän Radio Jerevan enää missään?

jeejee kirjoitti...

"All Men Are Equal, But Some Are More Equal Than Others." -vanha tiivistelmä sosialismin perusytimestä.

Anonyymi kirjoitti...

ei taida radio jerevan olla enää edes henkitoreissaan.

muistan ne puhelut ja niiden aikaansaamat naurut. kerran soitti vanha mummo moskovasta. hän oli pohtinut, onko kommunismi tiedemiesten vai poliitikkojen keksintöä.

jerevan vastasi että periaatteessa kommunismin olisi voinut keksiä kumpi tahansa ryhmä, mutta että tosiasiassa se on poliitikkojen keksintöä, koska tiedemiehethän olisivat ensin kokeilleet rotilla.

sitten oli se englantilainen, joka halusi tietää, mitä glasnost on sananmukaisesti englanniksi. radio jerevan selvitti asian; se on englanniksi science fiction.